Talviveräjä


Talon herra Heikkilän piirtämät pohjakuvat. Suurentuu
klikkaamalla kuvaa.


Talo on rakennettu 1957 herra Heikkilän isänisän toimesta, apunaan erinäisiä rakennusalan ammattilaisia (näin kertoo perimätieto). Talo on puolitoistakerroksinen tyyppitalo kellarilla, paikalliset kuulemma kutsuvat kellaria pohjaksi. Talon kokonaispinta-ala on omien mittausten mukaan noin 153 m2 sisältäen kellarin, suurimman osan vintistä, rappukäytävät, porstuan ja tietysti asuintilat. Tällä hetkellä lämmintä asuinpinta-alaa on noin 62 m2.


Kuva kuvasta. Kyseessä tiluksista otettu ilmakuva, joka roikkui
keittiön seinällä, kenties 90-luvulta?  Eiköhän sille paikka
löydetä. Kuusiaidat sekä osa pihaa varjostavista
puista on kaadettu pois. Myös puimala ja talli/navetta
esittäytyvät. Voisi olla kiva ottaa uusi kuva.

Talo oli asuttuna 1980-1990-luvun taitteeseen saakka. Tämän jälkeen se palveli herra Heikkilän isovanhempien kesäasuntona 2000-luvun alkuun asti.  Heidän poisnukuttuaan talo on ollut käytännössä tyhjillään, muutamia kasvimaanhoidollisia käyntejä per vuosi lukuunottamatta. Tontilla, jonka pinta-ala on 1,18 ha on mm. perunamaa, omenapuita, marjapensaita ja jokunen vuosi sitten pystytetty kasvihuone, joita siis herra Heikkilän isä perheineen on ahkerasti käynyt kasvuaikaan hoitamassa ja luonnollisesti myös satoa korjaamassa. Tontilla on myös ulkorakennuksia, mm. sauna, maakellari, lato ja aitta. Pienen matkan päässä on  1,17 ha:n kokoinen peltotontti, joka ei tällä hetkellä ole käytössä. Lisäksi talon ympärillä olevaa peltoa on jonkun verran kuulunut herra Heikkilän isovanhemmille, mutta ne on vuokrattu paikallisille maanviljelijöille. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin asuinrakennuksen ja ulkorakennusten alla oleva maa on itse asiassa jaettu kahteen tonttiin, Talviveräjä 1:n ja Talviveräjä 2:n, joiden välissä menee tie, ja yhteispinta-ala on siis tuo 1,18 ha.

Herra Heikkilän isän siirryttyä ajasta ikuisuuteen alkuvuodesta 2013 periytyi talo tontteineen tämän lapsille. Tästä muutaman kuukauden kuluttua heräsi ajatus palauttaa talo entiseen loistoonsa ja asettua sinne taloksi, kunhan muutamat mukavuudet saadaan ensin sinne hoidettua, esimerkiksi käyttö- ja juomakelpoinen vesi sekä kantava lattiarakenne keittiön ja viereisen asuinhuoneen alle. Onneksemme herra Heikkilän sisarukset olivat ideaan suostuvaisia ja ymmärtääkseni pitivät sitä myös erinomaisena ideana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Penni ajatuksistasi.